Вести

Вучић: Жестока борба против криминала

Гостујући у емисији "Упитник", Вучић је објаснио да се у борбу против коруције и криминала није кренуло само ради расветљавања 24 спорна предмета, чије решавање је тражила ЕУ, него због тога што је неопходно раскринкати и срушити паразитски систем државно-политичко-тајкунског криминала.

Вучић је навео да је држава због злоупотреба тајкуна у четири банке до сада на штети 210 милиона евра, а укупна штета ће достићи скоро милијарду евра.

Тај систем морамо срушити, рекао је Вучић и указао да је тај систем направљен тако да тајкуни директно сарађују са политичарима, узимају кредите од банака које никада неће вратити, а добијају их без икаквих гаранција.

Стога је, према његовим речима, рушење тог паразитског система услов за напредак економије.

Вучић је истакао да, за разлику од других, "који мисле да снагом децибела" убеђују бираче, он говори о томе колико је тешко, говори истину и не обећава бољи живот преко ноћи.

Поручио је да ће се борби за другачију и бољу економију и бољи животни стандард грађана приступити истом снагом којом се приступило борби против корупције и криминала.

Осврћући се на покушаје да се борба против корупције извргне руглу, лидер СНС-а је рекао да сви знају да је тајкунско-политичко-криминални систем функционисао и сви знају да су неки од његових највећих критичара и противкандидата имали заједничка предузећа и новине са Мирославом Мишковићем.

Подсетио је да и Европска комисија и Транспаренси интернешенел вреднују почетне резултате у борби против корупције.

Иако је, каже, песимиста, истиче да је "срећан јер смо показали да је држава јача". Наглашава да у Србији откако је СНС на власти закон важи једнако за све.

"Поносан сам на чињеницу што у овој земљи влада право. Држава се понаша одговорно, озбиљно", оценио је Вучић и нагласио да "нема игре са државом".

Вучић је рекао да саслушање бившег шефа кабинета Ивице Дачића Бранка Лазаревића није изведено зарад изборне кампање.

Приметио је да у Србији постоји принцип да се у свему види нешто лоше и "некаква белосветска завера", али да, међутим, он нема никакав проблем с тим да у њему виде кривца за све.

"Немам проблем с тим, али прихватам велики део одговорности, за разлику од других који од те одговорности беже. Сутра да доведемо Шарића неко ће рећи да је доведен у изборној кампањи. Мислите да је некоме то потребно због резултата? Није, али наша је обавеза да га доведемо", поручио је Вучић.

Додао је да је Шарић првооптужен и да не може да буде ослобођен некаквим договорима, нагласивши да је одлука на суду и да у то не треба нико да се меша.

Вучић се осврнуо и на изјаву лидера Јединствене Србије Драгана Марковића који је, коментаришући саслушање некадашњег шефа кабинета министра унутрашњих послова и лидера СПС-а Ивице Дачића Бранка Лазаревића, рекао да је то предизборна политичка пропаганда.

"Био сам запрепашћен изјавом појединих људи из те коалиције", рекао је Вучић и поновио да није имао никакве везе са саслушањем Лазаревића, подсетивши да је тај предмет покренут много раније, за време претходне власти.

"Као што ми не пада на памет да га штитим, не пада ми ни на памет да одређујем када ће се то догодити. Али, запрепашћен сам тиме да неко то покушава да пребаци на СНС, јер одлагање случаја Лазаревић никада нико није затражио из СНС-а", рекао је Вучић.

Он је додао да ће тај случај бити испитан као и сви други и да је небитно из које је неко партије.

Лидер СНС поручио је да се у Србији неће десити "украјински сценарио" и да ће Србија бити мирно и добро место за живот.

"У Србији да буде хаос, немир и нестабилност - тај филм нека забораве", рекао је Вучић и нагласио да је Србија мирно и добро место за живот и да ће "имати добру будућност ако се будемо озбиљно и одговорно понашали".

Додао је да неки сада хоће да упадају по кућама, по црквама, џамијама...и поручио да се то неће десити.

Лидер СНС-а каже да је током предизборне кампање учествовао само на два или три скупа. "У који год град да одем не могу да одржим митинг јер ми се скупе незадовољни радници којима сам ја крив и траже подршку", рекао је Вучић.

"Рекао сам да нећу да будем крив за нешто што је неко други урадио", рекао је лидер СНС-а.

Говорећи о посети Смедереву, када су га испред Градског одбора странке сачекали радници "Желвоза", Вучић је рекао да су са тим радницима "нашли неко решење". "Нисам у стању да решим све проблеме Србије, али сам спреман да разговарам са сваким", рекао је Вучић.