Вести

Урадили смо добар посао као тим

Председник Србије Александар Вучић оценио је, пред данашње обраћање у УН, да је српска делегација у Њујорку урадила добар посао као тим и нагласио да није случајно рекао да ће у наредном периоду бити још земаља које ће променити свој став о Kосову и Метохији.

Вучић је, у изјави новинарима, након састанка са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровом у седишту УН, рекао: “Неки су са спрдњом говорили да смо јурцали свуда, на сваком месту. Разговарали смо са представницима земаља које су многи потцењивали. Био сам срећан данас, када смо се више пута срели и поздравили са човеком који нас назива браћом - премијером Сент Винсента и Гренадина. То су људи који имају свој глас у УН и ми смо некада томе немарно и нехајно приступали, а данас неупоредиво озбиљније”, објаснио је Вучић.

Изразио је велику захвалност свим члановима српског тима који су се у УН, како каже, борили страствено, професионално и одговорно, озбиљно за своју земљу - како министар Дачић, тако и људи из Мисије Србије при УН.

“Немамо превише новца за такве ствари, не можемо да се такмичимо са неким другима. Погледајте шта раде најмоћније земље муслиманске, католичке - купују ове зграде око УН као да је то џабе, а то кошта милијарде. Ми то немамо и не можемо себи да приуштимо. Немамо ни ту снагу лобирања, а немамо ни новац какав Албанци добијају, баш из Њујорка, Чикага и Детроита највише”, рекао је он. Са онолико мало средстава са колико располажемо мислим да радимо веома добар и важан посао за нашу земљу, резимирао је Вучић. „Нисам случајно рекао да у наредном периоду имамо још земаља са којима разговарамо и које мењају свој став о Kосову. Да ли ће то суштински и драматично да промени све - неће, али даће одређену врсту тактичке предности у свему томе и за све то морате да се борите. Ако ствари крену низбрдо и ако то буде такав тренд нећемо имати никакву ни преговарачку позицију. Веома је важан овај огроман напор који наши људи улажу“, нагласио је председник Србије.

Вучић је рекао да не треба очекивати никаква чуда и да би они, који би то говорили, били неозбиљни и неодговори људи.

“Да ли поправљамо позицију на терену, или за неколико јарди, како се каже у америчком фудбалу? Мислим да то радимо. Да ли ће то задовољити Србе и грађане Србије, који неретко очекују оно што је немогуће и нереално, јер волимо да живимо у сопственим митовима - то од нас не очекујте јер је то немогуће. То ко буде говорио народу не мисли му добро”, казао је Вучић.

Он је подсетио да је Србија желела да разговара са Албанцима да не раде на кампањи признања док се не пронађе решење за Kосово. Пошто је шеф албанске дипломатије пре неколико дана најавио да ће радити на кампањи признања Kосова, Србији су тог секунда, каже Вучић, била отворена врата да ради кампању која би била супростављена кампањи признавања. “Уверен сам да ће наши резултати бити бољи од њихових. На крају остаје да се види ко је боље радио и овде у САД””, рекао је он.

Добри разговори с Лавровом, Русија ће бити уз Србију Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас у Њујорку да је са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровом имао добар разговор и да је руски министар показао посебно поштовање према нашој земљи, на чему му је захвалан. "На састанку је истакнута подршка Србији за поштовање међународног права и по питању KиМ, за очување интегритета наше земље и подршка српском ставу. Русија ће бити уз Србију и то су речи председника Владимира Путина које нам је пренео Лавров”, рекао је Вучић после сусрета који је одржан на маргинама Генералне скупштине УН. Он је новинарима рекао да се очекује долазак премијера Димитрија Медведева 19. октобра у Београд. “Да обележимо ослобађање нашег главног града, које смо извели заједно са Црвеном армијом.

Пар дана касније, 25. октобра председница Владе Ана Брнабић потписаће трговински споразум са Евроазијском унијом у Москви. То је важно за нашу земљу и привреду и пољопривреду, али као додатни импулс за одређене производе за које до сада нисмо имали могућности за извоз”, рекао је он. Вучић је истакао да то ојачава поверење између две земље. Рекао је да је са руским министром разговарао и о ситуацији у БиХ.

“Рекао сам да је за Србију важно да се поштује Дејтонски споразум. Лавров је такође рекао да је Дејтонски споразум међународноправни уговор и да не сме бити његовог кршења, као и да би, ко год улазио у његово кршење, морао да рачуна на негативне последице“, указао је он. Вучић је казао да је са Лавровом имао добре, искрене и пријатељске разговоре, и да је добро за Србију да у Русији има пријатеља и савезника по свим важним питањима за нашу земљу. Kазао је да је разговарао и о томе када би могао да буде следећи сусрет на председничком нивоу и најавио да ће о томе обавестити јавност чим се усагласе. Навео је да је пре тога имао и састанак са председником Светског јеврејског друштва Лодером. “Много тога смо научили из тог разговора. Показали смо поштовање који српски народ има према јеврејском народу и обрнуто. Рекао сам да ћу 23. јануара бити у Израелу у Јад Вашему на великој комеморацији. Један од шест логора који су тамо јасно обележени је и Јасеновац, и то додатно показује поштовање према јеврејским али и српским жртвама“, казао је он. Истовремено смо разговарали - пошто су они у целом свету веома снажни и моћни, нарочито у САД, како и на који начин би могли да нам помогну у даљем позиционирању наше земље и народа у САД, додао је Вучић.

“Извукли смо вазне поуке и научили много тога како бисмо могли боље и успешније у будућности да чинимо“, закључио је Вучић. Говорићу оно што међународна заједница треба да чује Председник Србије Александар Вучић говориће данас у генералној дебати на 74. годишњем заседању Генералне скупштине УН у Њујорку.

Вучић је јуче рекао да ће у обраћању пред Генералном скупштином УН рећи оно што сматра да је важно да међународна заједница чује, за разлику од многих који се на светској сцени заправо обраћају сопственој јавности. "То ће да слуша мали број људи у сали, али велики број људи ће кроз документа да добије, тако да је то за мене важно. Верујем да нећу осрамотити Србију", рекао је Вучић одговарајући на питање извештача ТВ Пинк како ће изгледати његов говор у УН и да ли ће Косово бити у фокусу.

Вучић о блокади ректората, ректорки, уценама и уступцима Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је Србија слободна земља у којој нико никада није нападао ректора београдског универзитета, затварао га или му забрањивао улазак у Ректорат, као што је то био случај током недавне блокаде Ректората, што види као ужасан полтички потез Савеза за Србију.

"Србија је слободна земља, у Србији ректора нико никада није нападао, затварао и забрањивао улазак, осим њих 15 из Савеза за Србију. Таквој хистерији и бандитизму СзС ћу се супротстављати и борити док сам жив", рекао је Вучић синоћ у Њујорку на питање новинара како види дешавања на БУ и на констатацију да се ректорка Иванка Поповић ставила на страну партијских људи, а не на страну већине студента. Председник је рекао да и владајућа коалиција може да уведе у Ректорат стварне студенте од 20, али да то није решење. "И шта да радимо, да дође неки нови Ђура и малтретира ректорку да потпише нешто друго, као што је потписала договор са онима који су блокирали Ректорат", рекао је председник и додао да верује да пристојна и нормална Србија добро разуме шта се дешава, те да је захвалан људима који су разумни, рационални и воле своју земљу.

Вучић је указао да је ректорка сада потписала "све што су они написали још на почетку" и приметио: "То си могла да урадис и први дан. То је зона сумрака. Ђура је дошао, мало те је тукао, ти си се онда захвалио Ђури што те мало тукао и онда си рекао "ја подржавам све оно што Ђура ради и наставићу са тим", рекао је председник парафразирајући сцене из филма Балкански шпијун. "Онда су они рекли - "Ђура је тукао, ми сад не дамо тог што га је Ђура тукао", додао је председник и рекао да држава није хтела да се меша, нити да полиција интервенише. Вучић демантује да је вређао ректорку: "Јуче су ми рекли у УН "вређао си ректорку". Чиме, којом речју? Тиме што сам рекао да ми је драго што се Ђиласови, Јеремићеви, Орбадовићеви слажу или су у политчкој љубави са ректорком? Kаква је то увреда, шта је проблем, који је контекст непристојан", запитао је Вучић,
Председник је иронично додао да му је драго што је постигнут договор: "Драго нам је што сте се договорили, што ћете после 15 дана нешто да радите, драго нам је што не дате ректорку, не дамо ректорку ни ми", констатовао је председник "Ти (ректорка) си положила испит, а дипломски ће бити 4 новембра. Ако се неко дрзне да каже да Синиша Мали није плагирао, онда ти (ректорка) ниси положила дипломски. Па опет ћемо упасти у ректорат, да ти Ђура објасни да мораш да прихватиш оно што Ђура тражи", фигуративно је председник објаснио како види тај случај. Додао је да је реч о "једном ужасном полтичком потезу СзС" и слању људи у Ректорат у циљу рушења аутономије универизтета: "Свима треба да буде јасно да је реч о партијским функционерима јер су све време са њима Лутовац, Обрадовић, Миљуш, Трифуновић. Њима је дозвољено, а обичном народу, а ни самој ректорки, није било дозвољено да уђе у Ректорат". Осврнуо се и на људе који оптужују Малог да је плагирао докторат. "То је стручњак (Раша) Kарапанџа, који оптужује Србе за злочине над Албанцима, да смо их убијали и сахрањивали у Батајници и да нико не сме то да заборави. Људи треба да знају ко су људи који воде кампању против Синише Малог", рекао је он и додао да је проблем то што он мора грађанима да објашњава, јер се други плаше.

На констатацију новинара да "Ђилас каже да није на снимку", на којем се чује да прети полицајцу, Вучић је одговорио да Ђилас није рекао да није на снимку, већ да неће да одговори на то питање, те да је "де факто" потврдио да јесте.

"Сви знамо да је снимак аутентичан, али вам то говори колика је то доза бахатости - чујете мој глас, знате да се то догодило, јер постоје званични записници, и ви даље не желите да коментаришете јер је за вас нормално да неко изгуби посао зато што ваше величанство није задовољно његовом професионалном реакцијом", рекао је Вучић. То је, примећује, исти случај попут оног са ректорком. "То су остаци политички поражених снага, које су опљачкале и разориле Србију и поново би у томе да учествују, али верујем да људи у Србији то неће дозволити", рекао је Вучић.

На констатацију да СзС и даље тражи одлагање избора, Вучић је рекао да то показује да њима није ни до Устава, ни до демократије, већ само до доласка на власт на силу, јер, каже, знају да их народ неће.

"Од тог посла нема ништа. Избори ће бити на време, када Устав и закони Србије кажу и нико неће моћи да их омета. Kо буде ометао демократску вољу грађана, биће санкционисан у складу са законом", поручио је председник. А, они имају право да не излазе на изборе, да их бојкотују, и раде шта год хоће, приметио је Вучић.

Поновио је да ће Србија имати изборе кад им је време, јер не живимо ни у ратном ни у ванредном стању. "Нормална опозиција тражи изборе раније, а ови наши би тражили да никада не буде избора, али ако могу у међувремену да владају без воље народа", рекао је Вучић. Они би, каже, да уђу у владу "тако што ће да их постави неки Гонзалес, Мекалистер...", а не на основу резултата избора. "Али, неће да их постави нико, јер мандатара морам да предложим ја, по Уставу. А техничког мандатара нећу док сам жив. Морају да ме убију да би се то догодило. Мој посао је да штитим Србију, а штитећи Србију нећу да дозволим насиље над институцијама и грађанима", рекао је Вучић.

Извор: Танјуг