Вести

УНИЈА ЖЕНА СНС ИРИГ ПРЕДАВАЊЕМ ОБЕЛЕЖИЛА СВЕТСКИ ДАН ТУРИЗМА

Унија жена СНС Ириг, на Светски дан туризма организовала је предавање на тему Рурални туризам у функцији ревитализације села, затим Економско оснаживање и финансијска подршка женском предузетништву у руралним срединама и Геотуризам на Фрушкој гори.
На предавању су присуствовали Тихомир Стојаковић, повереник ОО СНС Ириг и посланик у Скупштини АП Војводине, Миодраг Бебић, заменик председника Општине Ириг, Драган Драгичевић, директор Туристичке организације Ириг, такође, повереници Месних одбора СНС Јазак и Ривица, Бранко Грујић и Славиша Смиљанић.

Предавање су одржали мр Павле Почуч, заменик покрајинског секретара за привреду и туризам, Петар Самарџић, директор Агенције за Рурални развој Града Сремска Митровица и др Љиљана Грујичић Тешић, председница Унија жена СНС Ириг.

Заменик покрајинског секретаријата за привреду и туризам, мр Павле Почуч упутио је присутне у положај жена у руралним срединама у Војводини, које су то препреке у започињању предузетничке активности, актуелно стање у женском предузетништву, извори финансирања женског предузетништва, кредитне линије за подршку женском предузетништву у АПВ, и друго...

Једна од важнијих ставка је бесплатна обука и стицање сертификата за незапослене жене, чији се Центар налази у Новом Саду, а обухвата обуку за почетнике у бизнису - сертификовано - бесплатно и садржи 25 часова. Такође, постоји и обука за занате (фризерски, маникир, педикир, нега лица, геронтонеговатељице, страни језици...).

-Препорука је да се активно прате јавни позиви и конкурси путем којих се додељују кредити, субвенције и бесповратна средства, да постоје сталне едукације, медијска промоција и најважније, удруживање жена предузетница, заједничка сарадња, рекао је овом приликом Почуч.

Петар Самарџић, директор Агенције за Рурални развој Града Сремска Митровица, пренео је своје искуство на тему о руралном туризму које интегрише све облике туристичких услуга и активности које се одвијају у руралној средини.

Како закон уређује рурални туризам? Угоститељски објекти домаће радиности, сеоско туристичко домаћинство, минимални технички и санитарно хигијеснки услови, категоризација објеката, пословање, како успшно пружати услуге у руралном туризму, подршка на локалном нивоу, само су од неких питања на које је Самарџић одговорио.

-Бављењем сеоским туризмом позитивно утиче на економско стање сеоских домаћинстава, која су основ целокупног развоја руралних подручија. Изузетно је важно истаћи да сеоски туризам доприноси очувању и промовисању разноврсности духовних и материјалних вредности, очувању животне средине и афирмисању Срема, као значајне туристичке дестинације, речи су Самарџића, који додаје:

-Бављење сеоским туризмом отвара бројне могућности за запошљавање и самозапошљавање, те самим тим и доприноси остваривању нових извора прохода.

Познато је да Општина Ириг садржи велики туристички потенцијал, и да је Фрушка гора све популарнија међу туристима. С тим у вези, на тему Геотуризам на Фрушкој гори, говорила је др Љиљана Грујичић Тешић, председница Унија жена СНС Ириг, која је докторирала на Рударско - геолошком факултету, те јој је ова грана туризма позната.

Геотуризам на Фрушкој гори има велики потенцијал због релативно нетакнуте природе и очуване културне оставштине. Главну улогу у геотурзму имају објекти геонаслеђа и преко њих посетилац долази у непосредан контакт са геологијом. Неки од непокретних објеката геонаслеђа су културно - историјски споменици, као што су манастири на Фрушкој гори, археолошки налазишта, остаци рударења и други.

-Поменула бих Врдничку кулу која се налази недалеко од Врдника и представља споменик културе од великог значаја. Пре 20. година формиран је један велики мочварни систем, чиме је Врдник постао познат целој Европи, речу су Грујичић Тешић.

За развој Врдника од највеће важности било је откривање налазишта мрког угља, а биљка која је била основна за формирање врдничког угља је четинар, сазнали смо на овом предавању.

Јазак - поток Дреновац, Козије брдо, Черевићки поток, Лзин вир су само од неких геонаслеђа.

-Колико ће неки геообјекат бити посећен зависи од развијене путне, туристичке инфраструктуре, као и од других објеката геонаслеђа и културно - историјских знаменитости у окружењу. Неопходно је повезивање свих сегмената туризма, као и подршка локалне заједнице и државе, закључује Грујичић Тешић.

Након завршетка предавања уприличен је коктел за све званице.

Аутор: Јелена Милошевић