Вести

УНИЈА ЖЕНА ОО СНС ИРИГ: Заједно у борби против насиља над женама

Све почиње са: „Волим те. Желим те заувек поред себе“...

Поводом завршетка кампање 16 активизма против насиља над женама, Унија жена ОО СНС Ириг, организовала је предавање на поменуту тему, на којој је говорила Силвана Лаћарац, директорица Центра за Социјални рад Општине Ириг.

Иако се о насиљу над женама све више прича, нарочито током новембра и децембра, реално се о тој теми недовољно зна и важно је да се помиње чешће.

Циљ одржаног предавања је: препознавање, превенција и пружање подршке женама у ситуацијама насиља.

-Веома често насиље не перципирамо као насиље. Зато је важно да понудимо алатке за распознавење насилног понашања. Важно је да чујемо њихове потребе, првобитно, да се о томе не ћути, каже Силвана, која је, такође, указала на облике насиља и предрасуде о женама у ситуацијама насиља, објаснила разлике између конфликта и насиља, истакла комплексност ситуације и механизме подршке.

Најчешће заблуде о насиљу је да се то се дешава женама, које су необразоване, сиромашне. Одговор је нетачан!

Велики број високообразованих жена живи у насилним партнерствима.

О томе ћуте, страхујући да би проговарање о насиљу могло да им уруши углед, каријеру, позицију на послу. Што је жена образованија, степен срамоте због ситуације у којој се нашла је већи.

- Бирале су партнера, љубав, сигурност, заједништво… Ако из истог поменутог исплива насиље, жене остају у вези јер верују у промену.

- То је само шамар. Лош дан, омакло му се...
Једном када се насиље, деси – дешаваће се. Без оправдања. Љубав то неће променити.

-Посећеност оваквих предавања као и заинтересованост слушалаца који су постављали доста питања, говори у прилог ставу да је ово тема о којој треба чешће причати, речи су др Љиљане Грујичић Тешић, председнице Уније жена ОО СНС Ириг, уз најаву да ће Унија жена наставити са организацијом сличних трибина у будућности.

Предавање су подржали Тихомир Стојаковић, повереник ОО СНС Ириг, Миодраг Бебић, повереник МО СНС Врдник и Бранко Грујић, повереник МО СНС Јазак.

„Као што ништа није вечно тако ни проблеми нису вечни. Када једном победиш страх отварају се могућности за достојанствен живот испуњен радошћу, напретком и успесима. Није срамота пасти. Срамота је красти, преварити, отети туђе. Хајде подигни се јер сваки пад је нова шанса да поново устанеш, отресеш прашину са колена и кренеш даље“. – речи бивше жртве.